Satsa på goda fiskrätter, mycket grönt och lite mindre av det söta för en påsk i hälsans tecken.
Påsken är en av de högtider då vi gärna dukar upp med en festmåltid. Till den traditionella påskmaten hör i första hand sill, lax, ägg och lamm, vilket i sig är ganska så nyttig mat. Lamm är ett mer magert kött och även om både lax och sill är feta fiskar innehåller de mycket omega 3, de är bra källor till protein och vitaminer liksom ägg. Många äter också Janssons frestelse under påsken, en rätt som går att göra lite nyttigare genom att byta ut grädden till en fettsnålare variant alternativt att ta lite mindre av det på tallriken. Ett gott råd är att satsa lite på mer på grönsakerna för en hälsosammare påskhelg. Gör goda sallader och grönsaksrätter utifrån det som är i säsong; olika rotfrukter, kålsorter och sparris.
Sockerfri påsk
Påsken associeras inte minst med en hel del godis och andra sötsaker som påskmust till exempel, vilket så klart är trevligt att få unna sig. För dig som vill hålla nere lite på sockerintaget kan man försöka att hålla det till lite mindre mängder eller prova att byta ut till sockerfria alternativ. Till exempel nötter doppade i mörk choklad, bollar på torkad frukt, bär, frön och nötter.
Satsa på fisk, ägg och mycket grönt i påsk.
Tips: Två goda fiskrecept att laga i påsk
Halstrad lax med varm savojkålssallad och ris
Gör så här:
Koka ris enligt anvisning på paketet. Skölj och strimla 500 g savojkål grovt. Skala och finhacka 2-3 vitlöksklyftor. Grovhacka 80 g cashewnötter. Hetta upp en stor panna med smör el olja och fräs savojkål och vitlök i ca 3 min. Häll på 1 ½ dl teriyakisås och låt koka ihop i ca 2 min. Strö över nötterna. Skär 600 g laxfilé i 4 bitar. Hetta upp en panna med olja eller smör och stek laxen på hög värme i 3–4 min på varje sida. Smaka av med salt och peppar. Servera laxen med ris, den varma kålsalladen och gärna inlagd ingefära.
Sallad på varmrökt lax, ägg, senaps- och pepparrotsdressing
Gör så här:
Skala och koka 8 medelstora potatisar. Koka upp vatten, lägg i 4 ägg och koka 8 minuter. Kyl i kallt vatten. Koka 200 g haricot verts mjuka i saltat vatten ca 3 min, kyl ned snabbt. Blanda 2 msk skånsk senap, 1 dl gräddfil och 1 dl pepparrotskräm* till en dressing. Plocka och skölj en kruka sallad. Toppa salladen med kokt ägg, haricots verts, kokt potatis och varmrökt lax. Servera med citronklyftor och dressing.
* Pepparrotskräm: Vispa 1 äggula, 1 msk svensk senap, 1 msk riven pepparrot och 1 msk ättikslag (kokt vatten, ättika och socker). Fortsätt vispa och tillsätt 2 dl solrosolja försiktigt i tunn stråle till en krämig konsistens. Smaka av med salt och ev mer pepparrot.